maanantai 28. lokakuuta 2013

HALLOWEENIN HÄMÄHÄKKIKAKKU - HALLOWEEN SPIDER CAKE


Tämä kakku on tosi creepy, mutta niinhän Halloween kakun kuuluukin olla! Otimme ystäviemme kanssa varaslähdön Halloweeniin jo viime perjantaina ja tämä kakku oli pöydässä tarjolla monen muun Halloween herkun lisäksi. Hämähäkin seitti syntyy sulatetuista vaahtokarkeista ja liukuväripinta kahdesta eri värisestä kreemikuorrutteesta. Sisältä löytyy salmiakkimikserillä kostutettu black velvet tyyppinen kakkupohja ja raikasta sitruunamoussea.

Löysin vaahtokarkkiseitillä koristellun kakun alkujaan pinterestistä ja idea oli niin hauska, että olihan sitä pakko kokeilla. Alkuperäinen idea löytyy täältä.

Ohjetta korkean mallisten kakkujen tekemiseen on kyselty, joten lisäsin tähän reseptiin vaihekuvat myös korkean kakun hyydyttämisestä. Kuvissa on tosiaan sama kakku, mutta viime hetkellä päätin siirtää kakun mustalle kakkulautaselle, joka sopikin Halloween teemaan paljon paremmin. Hyydyttämistä varten tarvitset noin 10 cm korkean kakkuvuoan. Jos sellaista ei löydy, voit hyydyttää kakun myös irtopohjavuoassa ja korottaa reunoja leivinpaperisuikaleilla.

Kakkupohja

3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1/4 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa
1,5 dl rypsiöljyä
1 kananmuna
mustaa pastaväriä

Kostutus

5 rkl maitoa
3 rkl apteekin salmiakkimixeriä tai salmiakkilikööriä

Sitruunamousse

200 g tuorejuustoa
3 dl vispikermaa
2 dl tomusokeria
3 rkl sitruunamehua
2 liivatelehteä
1 tl sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
1/2 tl vaniljasokeria

Kreemikuorrute

150 g pehmeää voita
1,5 dl tomusokeria
2 rkl salmiakkimixeriä tai maitoa
sinistä pastaväriä
violettia pastaväriä

Koristelu

Vaahtokarkkeja
Mustaa sokerimassaa

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja vuoraa leivinpaperilla 15 cm kokoinen kakkuvuoka. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää mustaa pastaväriä huoneenlämpöisen maidon sekaan reilusti. Sekoita nesteet ja kananmuna keskenään. Lisää kuivat aineet siivilän läpi nesteisiin ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 50 minuuttia, kunnes kakkuun työnnettyyn tikkuun jää vain muutamia muruja. Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 5 minuuttia ja kumoa se sitten ritilälle leivinpaperin päälle jäähtymään. Kun kakku on hieman jäähtynyt, peitä se vielä kelmulla ja anna jäähtyä kokonaan. Siirrä kakku jääkaappiin.

Tasoita jäähtyneen kakkupohjan pinta ja leikkaa pohja kolmeen kerrokseen.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Kuumenna mehu kiehuvaksi ja sulata liivatteet mehuun. Jätä liivateliemi jäähtymään hieman. Notkista tuorejuusto ja sekoita tomusokeri, vaniljasokeri ja kuoriraaste tuorejuuston joukkoon. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi toisessa kulhossa. Sekoita liivateliemi tuorejuuston sekaan ohuena nauhana pallovispilällä sekoittaen. Kääntele joukkoon kermavaahto.

Asettele kakkuvuoan pohjalle ristikkäin kaksi pitkää suikaletta kelmua. Laita kakkupohjan tasainen kakkulevy alimmaiseksi vuoan pohjalle ja kostuta se maito-salmiakkiseoksella. Lisää puolet moussesta ja seuraava kakkulevy. Kokoa loput kerrokset samoin. Käännä loppuosat kelmusta kakun suojaksi ja siirrä kakku hyytymään jääkaappiin vähintään 4 tunniksi tai pakastimeen noin puoleksi tunniksi. Kun kakku on hyytynyt, kumoa se tarjoilualustalle. Irrota kelmut.


Valmista kreemi sillä välin, kun kakku on hyytymässä. Vatkaa kaikki kreemin ainekset keskenään kuohkeaksi sähkövatkaimella. Värjää 1/3 osa kreemistä siniseksi ja loput violetiksi. Levitä sinistä kreemiä kakun alaosaan ja violettia kakun yläosaan. Tasoita kreemipinta palettiveitsellä (tavallisellakin veitsellä saa melko sileää pintaa), jolloin värit sekoittuvat hieman ja syntyy liukuväripinta. Laita kakku jäähtymään hetkeksi pakastimeen, jotta kreemi kovettuu.

Sulata vaahtokarkkeja varovasti mikrossa muutama sekuntti kerrallaan. Kun karkit ovat pehmeitä ja venyviä, kieritä vaahtokarkkia ohuena siimana kakun ympärille.

Muotoile sokerimassasta hämähäkki ja viimeistele halloweenin kammottavin kakku sillä.

In English:

I loved the idea of a marshmallow spider web cake and made my own version of it. I found the idea here. Instead of fondant, I covered the cake with two different shades of buttercream. The cake is a black velvet type cake with salted licorice and the filling is a lovely lemon mousse. What a creepy cake for a Halloween party!



8 kommenttia:

  1. On kyllä tosi upea kakku! kertakaikkisen hieno seitti!

    VastaaPoista
  2. Hello again! where i can find that kind of kakkuvuoka? its higher maybe 30cm?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hello! You can find this cake tin for example here: http://www.ullanunelma.fi/pyorea_kakkuvuoka_15_cm_pme

      Poista
  3. Voi kiitos tästä(kin) kakkuideasta! Pojan kauhusynttäreille tein koristelun tämän kakun tyyliin :) Ja kirjastasi marenkitikkareita. Yllättävän helposti taipui vaahtokarkit verkoksi! Suosittelen muitakin testaamaan! Todella kauniin ja näyttävän kakun sai, yllättävän helpolla. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva kuulla, että koristelu onnistui hyvin, se on todellakin yllättävän helppo tehdä! :) Vaahtokarkkiseittikakku ja marenkitikkarit kuulostavatkin loistavalta yhdistelmältä lapsen synttäreille! Pakko mainita tässä, että itselläni on jäänyt erityisesti omasta lapsuudesta yhdet synttärit mieleen. Kyseessä olivat kauhusynttärit, joihin äitini teki kinuskikakun, jonka päällä oli suklaarusinoista tehty hämähäkki :D

      Poista

Thank you for your comment!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...