sunnuntai 13. lokakuuta 2013

LIME MACARONS


Macaronit, nehän ovat viimeistään nyt kaikkien huulilla. Ja oi ne ovatkin niin ihanan näköisiä pieniä värikkäitä herkkuja täynnä makujen ja rakenteiden sinfoniaa. Kuori rapsahtaa ensin ja sitten seuraa maukas sitkeän pehmeä sisus, jonka jälkeen tämä täydellinen kokonaisuus sulaa suuhun. Macaroneja voi valmistaa kaikissa väreissä ja ne tekevät arjesta juhlaa ja juhlasta huipputyylikästä. Muutama niksi näiden tekemisessä on opeteltava, mutta lopputulos on takuuvarmasti vaivan arvoinen.

Oikeaoppisessa macaronissa on tasainen kiiltävä pinta ja paiston aikana kuoriin muodostuu jalka "pied". Onnistunut macaron on ulkonäkönsä lisäksi myös sisältä täyttä tavaraa, eli kuori ei saisi olla ontto.

Tässä vielä muutama hyödyllinen vinkki:

- Leikkaa leivinpaperi sopivan kokoiseksi pellille, siten että se laskeutuu pellin pohjalle tasaiseksi
- Sekoita mantelijauhe-tomusokeri seos monitoimikoneella. Tällöin massasta tulee erittäin tasaista.
- Sopiva paistolämpötila löytyy vain kokeilemalla ja se voi olla uunista riippuen mitä tahansa 130-150 asteen väliltä. Myös paistoaika voi vaihdella 15 minuutin molemmin puolin.
- Käytä macaronien valmistamiseen aina vaakaa.
- Marengin värjäämiseen kannattaa käyttää pasta- tai jauhevärejä.
- Voit piirtää lyijykynällä leivinpaperiin valmiiksi sopivan kokoisia ympyröitä, jotta leivoksista tulee saman kokoisia.
- Valmistele pursotinpussi ja uunipellit valmiiksi ennen taikinan teon aloittamista
- Kuorien pinnan kuivumiseen kuluva aika riippuu ilmankosteudesta, joten kokeile aina varovasti sormella onko pinta riittävän kuiva

Macaron-leivokset
(n. 20 kpl)

80 g mantelijauhetta
140 g tomusokeria
20 g erikoishienoa sokeria
70 g kananmunan valkuaista
(elintarvikeväriä)

Laita kahdelle uunipellille leivinpaperi. Sekoita mantelijauhetta ja tomusokeria monitoimikoneessa, kunnes ne ovat kunnolla sekaisin. Siivilöi seos kulhoon ja heitä siivilään jääneet mantelinpalat pois. Erottele valkuaiset 2-3 huoneenlämpöisestä kananmunasta. Vaahdota 70 g valkuaista sähkövatkaimella kunnes muodostuu kuohkea vaahto. Lisää erikoishieno sokeri vähitellen vaahtoon voimakkaasti vatkaten. Lisää halutessasi tässä vaiheessa myös elintarvikeväri. Vatkaa vaahtoa kunnes se on jämäkkää ja muodostaa teräviä huippuja. Lisää noin 1/3 osa manteliseoksesta vaahtoon varovasti kiertäen nuolialla kulhon ympäri ja marengin alta ja sitten leikkaamalla vaahtoa. Lisää samoin käännellen loput manteliseoksesta kahdessa erässä. Massasta tulee melko jämäkkää, mutta jatka kääntelyä ja leikkaamista, jolloin massa pehmenee. Lopeta kääntely sitten, kun nuoliasta pudotettu kuvio tasoittuu noin 30 sekunnissa.

Kaada taikina pursotinpussiin, jossa on 1 cm kokoinen terä ja pursota pellille noin 3 cm kokoisia nokareita. Pudota pelti pari kertaa noin 10 cm korkeudelta pöydälle, jotta ilmakuplat hajoavat. Anna macaronien seistä huoneenlämmössä noin puoli tuntia, kunnes kuorien pinta on kosketuskuiva. Kuumenna uuni 140 asteeseen.

Paista macaroneja uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Tarkista ensimmäisen 5 minuutin kuluttua alkavatko kuoret tummua liikaa. Säädä tarvittaessa uunin lämpötilaa. Macaronit ovat valmiita kun kuorien alareunaan muodostunut jalka ei hylly nostettaessa kuorta varovasti leivinpaperista. Anna kuorien jäähtyä uunipellillä noin 10 minuuttia ja siirrä ne sitten ritilälle jäähtymään. Täytä kuoret haluamallasi täytteellä. Macaronit ovat parhaimmillaan muutama tunti kuorien täyttämisen jälkeen.

Lime-täyte:

1 limen kuori raastettuna (1 tl)
1 limen mehu (1/2 dl)
1/4 dl vettä
1 rkl maissijauhoa
1 keltuainen
1 rkl sokeria

Sekoita kaikki täytteen ainekset kattilassa ja kiehauta seos. Kaada täyte kulhoon jäähtymään ja siirrä sitten jääkaappiin. Täytä macaronit pursottamalla täytettä macaron kuorelle ja paina toinen kuori päälle.



50 kommenttia:

  1. Kertakaikkise kauniita yksilöitä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt viimeinki o testattu ja kiitos Emma sun huippujen ohojeitten ja vinkkien, niistähän tuli iha näkösiä, sekä päältä että sisältä! Mutta ei ne vaan mun suuhun etelleenkää maistu hyvälle, moon kyllä intohimone marenkifani, mutta ku näissä o nii palijo tuota mantelijauhua, ne maistuu niiiiiii omituiselle, vaikka muuten kyllä pähkinöistä ja manteleista tykkäänki.

      Taijanki alakaa testaamaan, että palijonko tuota tomusokerin ja mantelijauhon suhetta pystys pyöräyttään, ettei näitten leivonnaisten idea mee hukkaan... siinä onki työmaata :D Mutta ohojeet ja vinkit oli kyllä loistavat, jollei näillä onnistu, ni kannattaa melekeen leivontaharrastus vaihtaa toiseen... no ei kai sentää, jos siitä ite saa ilua, ni antaa mennä vaa, vai mitä?!!?

      Poista
  2. Nams, upeita kuvia! Kiitos näistä vinkeistä. Itse en ole vielä uskaltanut näitä herkkupaloja kokeilla, mutta ehkä vielä jonain päivänä rohkaistun. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kannattaa kokeilla kyllä! Vaikka ensimmäiset pellilliset eivät olisikaan aivan täydellisen näköisiä (vaikka voivat hyvin ollakin :) ), niin joka tapauksessa ne maistuvat herkulliselta!

      Poista
  3. Tosi suloisia, ihan kuin telkkarissakin! ;) Tuli viime tiistaisen Koko Suomi leipoo -jakson jälkeen kauhea into tehdä macaronseja pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joo nyt näyttää olevan oikea macaron buumi :)

      Poista
  4. Voi kuinka kauniita ja juuri oikean muotosia. Rakenteeltaankin ovat niin kauniita. Minulla nuiden teko ei mennyt ihan nappiin, sillä ne levisivät pelille. Jospa minäkin vielä oppisin. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leviäminen johtuu siitä, että taikinaa on sekoitettu hieman liikaa. Sekoittaminen onkin kriittinen vaihe, mutta muutaman pellillisen kun tekee, niin koostumuksen oppii tunnistamaan. Kannattaa siis kokeilla rohkeasti uudelleen :)

      Poista
  5. Tällaisia hienoja kuvia katsoessa, niitä kun on nykyään monessakin blogissa, niin tulee väkisinkin mieleen, että oletteko te blogin pitäjät käyneet jotain valokuvauskursseja?? Meikäläinen kun on joskus ottanut tekeleistään kuvia, niin eihän niitä viitsisi edes nettiin laittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole käynyt valokuvauskurssia. Pikkuhiljaa kokeilemalla on uusia juttuja valokuvaamisesta oppinut ja opettelu jatkuu edelleen :)

      Poista
  6. Kiitos todella paljon tästä reseptistä! Ensimmäistä kertaa väkersin macaroneja ja uskomattoman näköisiään ja makuisiaan sain niistä tämän ohjeen avulla(:

    VastaaPoista
  7. sama homma kun edellisellä, koitin ekaa kertaa ja onnistuin tällä ohjeella perfecto! kiitän! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ihan mahtavaa, että macaron leivokset ovat onnistuneet! Kiitos, on todella palkitsevaa kuulla, että ohjeista on hyötyä :)

      Poista
  8. Mitä elintarvikeväriä olet käyttänyt näissä lime macaroneissa? Omat macaronit ovat juuri pellillä menossa uuniin, mutta väri ei ole lainkaan yhtä upea kuin sinulla. Käytin ihan nestemäistä vihreää.
    Elisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytin pastaväreistä tummaa vihreää. Nestemäisillä väreillä ei saa niin intensiivistä väriä ja neste vaikuttaa myös taikinan koostumukseen. Suosittelen siis pastavärejä näihin :)

      Poista
  9. Ihanaa kun löysin blogisi. Kokeilin macaronejatoisella ohjeella ja toi sun kommentti, käytä punnitsemiseen vaakaa, pitää paikkansakun mulla levis kaikki rumasti. Mutta nyt hankkimaan vaaka ja uuteen yritkseen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo vaaka on macaronien tekemisessä aika välttämätön :) taikinan leviämiseen vaikuttaa myös se kuinka paljon taikinaa sekoittaa. Eli kannattaa varoa, että taikina ei mene liian löysäksi sekoitus vaiheessa :) olisikin kiva kuulla sitten saitko seuraavat onnistumaan :)

      Poista
  10. Uskomattoman upea blogi! Olet todella taitava ja sinulla on hieno taiteellinen näkemys värien ja muotojen yhdistelyssä. Vuoden käsityöläisen titteli vaikuttaa menneen tismalleen oikeaan osoitteeseen! Olisin kysynyt näistä macarons-kuorien valkuaisista, oletko seisottanut niitä pari pvää jääkaapissa ennen leipomista vai käyttänyt tuoreita? Kiitos hienoista kuvista ja yksityiskohtaisista ohjeista, jään odottamaan kirjasi julkaisua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Täällä touhutaankin ahkerasti kirjan parissa ja siihen on tulossa muuten myös macaron ohjeita :) En ole seisottanut valkuaisia ennen macaronien tekemistä, vaan olen tehnyt taikinan heti eroteltuani valkuaiset. Olen kyllä kuullut, että valkuaiset voidaan erotella jo pari päivää aikaisemmin, mutta mielestäni macaron leivokset saa onnistumaan hyvin myös ilman valkuaisten seisottamista. Käytän aina huoneenlämpöisiä kananmunia macaron -leivosten tekemiseen.

      Poista
  11. Taidan uskaltautua kokeilemaan minäkin macaronseja, tyttären 10v symttärit lähenee teemaksi näyttää muodostuvan polka dot green

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkeasti vain kokeilemaan! Nämähän sopisivat teemaan tosiaan hyvin :)

      Poista
  12. Hei kuules. Osaatko sanoa mistä johtuu se, että macaronsit jää ontoiksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siihen voi vaikuttaa monikin tekijä, esimerkiksi uunin liian matala lämpötila tai vääränlaiset pellit. Uunipeltejä voi kokeilla laittaa kaksi päällekäin. Itse olen huomannut, että joskus kun en ole uskaltanut sekoittaa taikinaa tarpeeksi, leivokset ovat jääneet ontoiksi kun ilmakuplat ovat olleet liian suuria. Eli taikinaa kannattaa sekoittaa niin kauan, että kun sitä pudottaa hieman leivinpaperin päälle, pinta tasoittuu nopeasti, mutta taikina ei kuitenkaan leviä holtittomasti. Eli taikina saa olla melko löysää, jolloin siinä ei ole enää niin paljoa ilmakuplia.

      Poista
    2. Kiintoisaa.. kiitos vastauksesta! siispä lämpötilaa suuremmalle ensimmäisenä toimenpiteenä.

      Poista
  13. minkälaista vuokaa käytät macaroneissa?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paistan macaron -leivokset aina uunipellillä. On olemassa silikonista tehtyjä macaron mattoja, mutta en oikein tykännyt käyttää niitä, koska leivoksen jalkaan tulee silloin sellainen "teollinen" kuvio maton reunasta. Tavallisella uunipellillä nämä siis onnistuvat hyvin :)

      Poista
  14. oletko lisännyt täytteeseen vihreää elintarvikeväriä kun on noin kauniin vihreää? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En käyttänyt täytteessä elintarvikeväriä. Väri tuli (luomu) limestä itsestään :)

      Poista
  15. Aivan ihania kuvia ja muutenkin ihanannäköisiä macaroneja! :)

    VastaaPoista
  16. Mistäköhän johtuu, että omasta lime-täytteestä tuli vaaleankeltaista, eikä vihreää kuten sinulla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäin oikein miettimään asiaa ja täyte tosiaan on väriltään vaalean keltainen, varsinkin keltuaisesta tulee siihen voimakkaasti keltaista sävyä. Kuvissa olevat leivokset ovat olleet jääkaapissa yön yli ennen kuvausta ja itseasiassa uskon, että siinä on käynyt niin, että täyte on imaissut vihreää väriä kuorista yön aikana :D Macaron leivosten kannattaakin antaa aina tekeytyä jääkaapissa ainakin muutama tunti ennen tarjoilua :)

      Poista
    2. Tarkistin useaan otteeseen, että olihan se keltuainen eikä valkuainen ja mietin, mikäköhän tässä voi olla vikana, mutta kiva kuulla, etten sitten mokannutkaan missään :D Ja hyvältä maistuu, sehän on pääasia :)

      Poista
  17. Tämän täytteen voi varmasti tehdä jo edellisenä päivänä? Vähemmän tehtävää sitten juhlapäivänä...

    Siis ihan upea blogi sulla, ja niin hienot, houkuttelevat kuvat. Sun kakut ovat uskomattomia taideteoksia. Sun kirja on varmasti upea. Tekee mieli hommata omaksi. Esim äitienpäivälahjaksi itselleni! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo täytteen voi jo hyvin tehdä edellisenä päivänä valmiiksi. Säilytä täyte jääkaapissa kelmulla peitettynä. Voi kiitos! Kirjasta on muutama mallisivu nähtävillä välilehdellä KIRJA - BOOK :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta! Teinkin limetäytteen jo edellisenä päivänä, mutta siinä kävi vähän hassusti. Kaapista ei löytynytkään maissitärkkelystä, joten käytin arrowroot-tärkkelystä, jolla yleensä voi korvata maissin. No, siinä lämmitellessä seosta, odotin sitä yhtä kuplahtamista, ja liisteriksihän se meni. Eli ei olisi tarvinnut kiehumispisteeseen asti lämmittää. Yritin pelastaa täytteen uskollisella sauvasekoittimellani, mutta sitten se meni liian löysaksi :D Ehdin kuitenkin kauppaan vielä illalla, lisää limeä ja maissitärkkelystä kaiken varalta ostamaan, mutta yhtään limeä ei löytynyt, ei edes ei-luomuna! Sitruunasta tuli kuitenkin tosi hyvää myös. Ehdin nämä kaikki tekemään ennen vieraiden tuloa, hieman lämpimänä pursotin kohmeisiin macaroneihin ja jääkaappiin odottamaan. Hyvä ohje, ja teen ensi kerralla samalla täytteellä, oli se sitten limeä tai sitruunaa.

      Oikein herkkua oli myös ohjeellasi tekemäni mansikkatäyte kakkuun!!

      Poista
    3. Hyvä, että ehdit kuitenkin saada kaiken ajoissa kasaan! Kiva kuulla, että macaron -leivokset ja mansikkatäyte maistuivat :)

      Poista
  18. Kysymys: ootko testannut/tiiätkö miten macaronsit säilyy? kuoret erikseen huoneenlämmössä, vai kannattaako nekin pakastaa? täytettynä ainakin pitää pakasta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuoret säilyvät erikseen huoneenlämmössä pari päivää. Jos niitä säilyttää pidemmän ajan, kannattaa ne pakastaa. Ohjeen limetäyte on melko kosteaa, joten se kannattaa laittaa vasta muutama tunti ennen tarjoilua. Enemmän rasvaa sisältävät täytteet toimivat hyvin myös pakastettaessa, jolloin sulamisen aikana leivokset eivät kostu liikaa.

      Poista
  19. Täydellinen ohje!!! ISO kiitos! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle! Ihanaa kuulla, että leivokset onnistuvat ohjeella ruudun toisellakin puolen! :)

      Poista
  20. Moi :) mitä pastaväri merkkiä käytät? Mulla wiltonin väreillä usein se väri epäonnistuu:( ehkä laitan liikaa tai liian vähän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytän myös pääosin wiltonin värejä. Näissä sävy taisi olla moss green eli melko murrettu tumma vihreä. Laitoin väriä näihin melko paljon.

      Poista
  21. Onko keittiön ilma liian kostea, koska macaron kuoret eivät meinaa kuivua millään, vaikka on jo seissyt yli tunnin pellillä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen ainakin huomannut että jos on laittanut liikaa nestemäistä väriä, kuoret eivät kuivu kunnolla ja siitä sitten johtuukin macaronsien epäonnistuminen paiston aikana.

      Poista
  22. Kiitos! En vielä onnistunut saamaan kauniita pyöreitä macarooneja, mutta maku on sitäkin parempi.
    Lime-täyte on ehkä maailman paras!

    VastaaPoista
  23. Moikka! Käykö macaron leivoksille kuinkaan jos laittaa sokerimassalla kuorrutetun kakun päälle?

    VastaaPoista
  24. Thanks on your marvelous posting! I truly enjoyed, reading it, you will be a great author. If u mind, please visit me back :)

    Judi Online
    Judi Online
    Judi Online
    Judi Online

    VastaaPoista

Thank you for your comment!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...