sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

SITRUUNAINEN RAHKAJUUSTOKAKKU - LEMON CHEESECAKE


Tämä uunissa paistettu sitruunajuustokakku on (niinkuin kuvista näkyy) hieman eri tyylinen kuin aikaisemmin tekemäni kakut. Yleensä pyrin siihen, että kakun reunat ja pinnat ovat niin siistejä ja mittatarkkoja kuin suinkin mahdollista. Tapanani on ollut myös panostaa koristeluun. Joskus melkeinpä liiallisuuksiin asti. Tästä kakusta tein kuitenkin tarkoituksella oikein maalaismaisen rosoisen näköisen. Sen sijaan, että olisin tavalliseen tapaani esimerkiksi vuorannut vuoan tarkkaan leikatuilla leivinpaperisuikaleilla, rypistin ison palan leivinpaperia vuoan sisälle, jolloin kakun reunasta tuli oikein "ryppyinen".

Täytyy sanoa, että vaihtelu virkistää ja olikin aika rentouttavaa tehdä välillä kakku ainakin ulkonäön osalta huolettomasti. Valmistamisessa täytyi tietysti olla tarkkana niinkuin kakkujen kohdalla aina. Mutta siinä ehkä piileekin salaisuus siihen, miksi kakkujen tekeminen on niin koukuttavaa. Se on hetkessä elämistä. Jos et täysin keskity siihen mitä olet tekemässä, jotain menee todennäköisesti pieleen.


Tähän mennessä kaikki tekemäni kakut olen tehnyt omilla resepteilläni, mutta nyt Pullahiiren leivontanurkasta löytyi niin houkutteleva pääsiäiseen sopiva resepti (nimellä Saksalainen juustokakku), että oli pakko päästä kokeilemaan sitä. Tosin olen täysin menettänyt kykyni noudattaa tarkalleen leivontareseptejä, joten joitakin muutoksia tein valmistuksen lomassa alkuperäiseen reseptiin nähden. Tässä resepti tekemilläni muutoksilla:

Pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja

Täyte:
3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
500 g maitorahkaa
1 sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan mehu

Tarjoiluun:
mansikkasosetta

Voitele n. 20 cm kakkuvuoka kevyesti margariinilla ja painele rypistetty leivinpaperi vuoan pohjaan ja reunoihin kiinni. Vaahdota voi ja sokeri keskenään. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja kaada vuokaan. Paista kakkua 175 asteessa reilun tunnin ajan foliolla peitettynä, kunnes kakku on lähes hyytynyt. Käännä uuni pois päältä ja anna kakun olla uunissa vielä 15 min. Avaa sitten uunin luukku ja anna kakun olla uunissa 15 minuuttia. Nosta kakku sitten vuoassaan ritilän päälle jäähtymään huoneenlämpöiseksi ja jäähdytä kakku sitten vielä jääkaapissa kylmäksi. Nosta kakku leivinpaperin avulla tarjoilualustan päälle. Tarjoile kakku halutessasi mansikkasoseen kanssa.

ps. kakun jäähdyttäminen monessa vaiheessa on kieltämättä hieman työlästä, mutta estää kakun pinnan halkeilun.


With this cake I didn't pay that much attention to the decoration as I usually do. It was actually quite fun for a change to make a cake and not to worry too much about what it looks like. In the end, it turned out to look beautiful. In it's own delicious way!

Lemon cheesecake

100 g butter
1/2 cup sugar
1 cup flour

3 eggs
3/4 cup sugar
1 tsp vanilla sugar
500g curd cheese (or fromage frais)
zest from 1 lemon
juice from 1 lemon

Preheat the oven  to 350 degrees F (175 degrees C). Grease and line a 10 inch cake tin. Beat butter and sugar until light and fluffy. Add the flour and mix well. Press the mixture firmly against the bottom and sides of the cake tin. Mix all the remaining ingredients and pour the mixture into the tin. Bake about 1 hour covered with foil. The cake should be almost baked. Turn the oven off and leave the cake inside the oven for 15 minutes. Open the oven door and leave the cake inside for another 15 minutes. Take the cake out of the oven and let it cool first in the room temperature and then refrigerate for a couple of hours. Serve with strawberries and enjoy!




3 kommenttia:

  1. Tätä mä aion kokeilla! :) Jospa onnistuis nyt paremmin, kun viimeks pinnasta tuli vähän tumma... Saa nähdä pysynkö itsekään näissä ohjeissa, kun mullakin on samaa ongelmaa, että ihan pakko päästä soveltamaan reseptiä jossain kohtaa vaikka tekis jotain leivonnaista ihan ensimmäistä kertaa.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe vaikeuksia noudattaa reseptejä näyttää olevan liikkeellä :) Tässä oleellisimpana muutoksena vähensin sokerin määrää alkuperäisestä, mutta jos tykkää makeammasta niin sokeria voi laittaa enemmän. Tummumisen estämiseksi kannattaa kakku olla uunissa foliolla peitettynä koko paiston ajan :)

      Poista

Thank you for your comment!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...