lauantai 26. lokakuuta 2013

TUPLASUKLAA MACARONS - DOUBLE CHOCOLATE MACARONS


Nämä macaron leivokset ovat oikea suklaan ystävän unelma. Suklaiset kuoret on täytetty suussa sulavalla suklaa ganachella, joka on tehty laadukkaasta tummasta suklaasta. Parhaat raaka-aineet ovat macaron leivosten a ja o, joten käytä myös hyvää kaakaojauhetta kuoriin. Kaakaojauhe saa suklaisen maun lisäksi aikaan kuorien upean tumman ruskean värin. Nämä macaron -leivokset maistuvat taivaalliselta kahvin kanssa, joten eikun rohkeasti kokeilemaan ja herkuttelemaan!

Yleisiä vinkkejä macaron -leivosten tekemiseen löydät tästä macaron -postauksesta.

Suklaa macarons
n. 20 kpl

80 g mantelijauhetta
140 g tomusokeria
10 g kaakaojauhetta
20 g hienoa sokeria
70 g kananmunan valkuaista

Laita kahdelle uunipellille leivinpaperi. Sekoita mantelijauhetta, tomusokeria ja kaakaojauhetta monitoimikoneessa, kunnes ne ovat kunnolla sekaisin. Siivilöi seos kulhoon ja heitä siivilään jääneet mantelinpalat pois. Erottele valkuaiset 2-3 huoneenlämpöisestä kananmunasta. Vaahdota 70 g valkuaista sähkövatkaimella kunnes muodostuu kuohkea vaahto. Lisää erikoishieno sokeri vähitellen vaahtoon voimakkaasti vatkaten. Vatkaa vaahtoa kunnes se on jämäkkää ja muodostaa teräviä huippuja. Lisää noin 1/3 osa manteliseoksesta vaahtoon varovasti kiertäen nuolialla kulhon ympäri ja marengin alta ja sitten leikkaamalla vaahtoa. Lisää samoin käännellen loput manteliseoksesta kahdessa erässä. Massasta tulee melko jämäkkää, mutta jatka kääntelyä ja leikkaamista, jolloin massa pehmenee. Lopeta kääntely sitten, kun nuoliasta pudotettu kuvio tasoittuu noin 30 sekunnissa.

Kaada taikina pursotinpussiin, jossa on 1 cm kokoinen terä ja pursota pellille noin 3 cm kokoisia nokareita. Pudota pelti pari kertaa noin 10 cm korkeudelta pöydälle, jotta ilmakuplat hajoavat. Anna macaronien seistä huoneenlämmössä noin puoli tuntia, kunnes kuorien pinta on kosketuskuiva. Kuumenna uuni 140 asteeseen.

Paista macaroneja uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Tarkista ensimmäisen 5 minuutin kuluttua alkavatko kuoret tummua liikaa. Säädä tarvittaessa uunin lämpötilaa. Macaronit ovat valmiita kun kuorien alareunaan muodostunut jalka ei hylly nostettaessa kuorta varovasti leivinpaperista. Anna kuorien jäähtyä uunipellillä noin 10 minuuttia ja siirrä ne sitten ritilälle jäähtymään. Täytä kuoret haluamallasi täytteellä. Macaronit ovat parhaimmillaan muutama tunti kuorien täyttämisen jälkeen.

Suklaa ganache -täyte

100 g tummaa suklaata
1/2 dl kuohukermaa

Kuumenna kerma kiehuvaksi ja kaada se paloitellun suklaan päälle kulhoon. Sekoita tasaiseksi, kunnes suklaa on kokonaan sulanut. Peitä kulho kelmulla ja anna täytteen jäähtyä. Voit varovasti jäähdyttää täytettä myös jääkaapissa, mutta varo, että se ei pääse jähmettymään. Pursota tai lusikoi täyte macaronien toiselle puolikkaalle ja paina toinen puolikas päälle.



42 kommenttia:

  1. Oi nam! Suklaa macaronit! Antaako kaakaojauhe noihin kuoriin myös makua, vai vain väriä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kaakao antaa kuoriin makua, kuoret maistuu suklaiselta! :)

      Poista
  2. En ole ikinä saanut tuota tumma suklaa + kerma täytettä onnistumaan. Olisiko jotain vinkkejä siihen? Siitä tulee aina kamalan löysää ja olen koittanut monta eri valmistustapaa, mutta se ei vaan onnistu ):

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täyte on ensin löysää ja jämäköityy jäähtyessään, joten kannattaa antaa täytteen ainakin jäähtyä riittävän kauan välillä sekoitellen. Jääkaapissa tämä täyte jämäköityy melko nopeasti. Suklaamerkin vaihtaminen saattaa myös toimia. Olen tehnyt tätä monesta eri suklaasta ja on onnistunut aina, mutta suklaan vaihtamistakin voi kokeilla, jos ei tunnu muuten onnistuvan. Ainakin pandan tumma suklaa toimii satavarmasti :)

      Poista
  3. Herkullisen näköiset macaronsit :) Täytyypä itsekin kokeilla joku päivä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä! Nämä ovat todellinen suklaaherkku :)

      Poista
  4. herkullisen ja valloittavan näköisiä :D Pitäisikin pitkästä aikaa leipoa macaroneja ja voisi kokeilla jotain uutta ohjetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Macaronien leipominen on tosiaan kivaa näpertelyä :)

      Poista
    2. Sulla on niiiiin ihana blogi!!!! Ja fanitan sua Suomi leipoo-kisassa:D

      Poista
  5. Mietin ihan samaa :) Upeita kuvia!

    VastaaPoista
  6. Hehehe hyvin sanottu :D Kiitos! Sattui olemaan sopivan kuulas valo sinä päivänä kun kuvasin. Oikeassa valossa leivinpaperikin näyttää hyvältä :)

    VastaaPoista
  7. Ohje vaikuttaa tosi kivalta, voisipa vaikka tänään testata :)

    VastaaPoista
  8. Mitähän tein väärin kun macaronit halkeilivat eikä kaikkiin tullut 'jalkaa'? Annoin niiden seistä huoneenlämmössä melkein tunnin että kuori niihin ainakin oli muodostunut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos pinta oli kosketuskuiva ennen paistoa, niin halkeilu ei tosiaan johdu siitä. Todennäköisesti uuni on ollut liian kuuma. Silloin jalka saattaa muodostua vähän niinkuin macaronin päälle aiheuttaen ison halkeaman. Jokainen uuni on yksilöllinen, joten kokeile seuraavalla kerralla hieman matalampaa lämpötilaa esimerkiksi 130 astetta. Toivottavasti seuraava pellillinen onnistuu hyvin :)

      Poista
  9. Moikka!
    Haluaisin kokeilla macaronssejasi. Ohje on muuten oikein hyvä, mutta olisiko mahdollista saada nuo mitat mittasarjan määrinä? Toivottavasti tämä onnistuu, koska olen erittäin innoissani tästä reseptistä, koska siihen ei käytetä elintarvikeväriä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reseptin mitat ovat suurinpiirtein 2 dl mantelijauhetta, 2 1/3 dl tomusokeria, 1 rkl kaakaojauhetta, 2 rkl hienoa sokeria ja 2 keskikokoisen kananmunan valkuaista. Tässä piilee kuitenkin varoituksen sana ja suosittelen aina käyttämään vaakaa macaron -leivosten tekemisessä. Tarkat määrät ovat tärkeitä lopputuloksen kannalta, mutta toivotaan, että saat leivokset onnistumaan ilman vaakaa :) Näissä on kyllä kiva kun pelkällä kaakaojauheella saadaan niin syvä väri leivoksiin :)

      Poista
    2. Kiitos kovasti! Jos ei onnistu niin sitten vaaka kauppaan:D

      Poista
  10. Hei, tein macaronsseja sinun reseptillä. Mulla oli käytössä "macarons matto" eli semmonen jossa on tarkat rajat ja auttaa tekemään saman kokoisia macaroneja. Pari tekemäni ei oikein onnistunut sillä ne nousivat ensiksi hienon pyöreiksi, niin kuin pitääkin, ja sitten lässähti tai oikeastaan levisi.. Mikä mulla mahtaa olla pielessä? Annoin pinnan kuivua niin kuin reseptissäsi. Any way tykkään blogistasi ja kuviesi väreistä varsinkin, ihanaa retro fiilistä. Mistä olet ostanut esim. nuo kakku tarjoittimesi? Aivan ihania!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Macaron mattoa olen käyttänyt kerran, joten en osaa sanoa liittyykö tämä maton käyttöön. Toinen vaihtoehto on, että uuni on ollut liian kuuma, jolloin kuvumaton osuus massasta on kiehahtanut liikaa. Tällöin leivoksen "jalka" leviää sivulle. Kiitos :) Kakkutarjottimia on tullut bongailtua monesta paikasta: Kodin Ykkönen, H & M, Indiska ja sitten on ulkomailtakin tuotuja ja isotädiltä saatuja vintagelautasia :)

      Poista
  11. Hei, minulla olisi pari kysymystä joista olisin hyvin kiitollinen jos vastaisit!
    Olen seurannut blogiasi pitkään mutta nämä asiat vaivaavat minua yhä!

    1. Kuinka usein leivot?
    2. Onko blogin pitäminen ja leipominen ainoa työsi, vaan teetkö myös "tavallisia" töitä?
    3. Kuinka usein leipoessasi epäonnistut?
    4. Kuinka taitavana leipojana pidät itseäsi skaalalla 4-10?
    5. Onko sinulla kuvausstudio vai missä otat kuvasi tänne blogille?
    6. Mitkä on lempi leivottaviasi?
    7. Milloin aloitit leipomisen?
    8. Kuka opetti sinut leipomaan?
    9. Onko sinulla lapsia?
    10. Kuinka pitkään olet bloggannut, ei vain tällä blogilla vaan myös muilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaukset löytyvät tästä postauksesta:

      http://www.paintedbycakes.com/2014/01/juttu-helsingin-sanomissa.html

      Kiva kuulla, että olet seurannut blogia pitkään :)

      Poista
  12. Kysyttävää! Tehdessäni macaroneja tein aivan ohjeittesi mukaan, mutta laittaessani ne uuniin macaroneihin muodostui pinnalle halkeamia ja macaroneille ei kasvanut "jalkaa" ne näyttivät pikkuleiviltä, joilla oli tahmea pohja eikä macaronit irronnut leivinpaperista. Missä vika? Taikinani näytti hieman kostealt ja annoin macaronien kuivahtaa pinnalta mutten ole varma annoinko tarpeeksi? Toivoisi lisää macaron ohjeita! Aivan huikeita ja upea blogi!

    Terv. Suuri 16-v. ihailija hämeenlinnasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos kommentistasi! :) Jotta pinta ei halkeaisi ja jalka muodostuisi, pinnan pitää kuivua niin paljon, että voit kevyesti koskettaa pintaa sormella ja taikinaa ei tartu sormeen. Liian kuuma uuni voi myös aiheuttaa halkeamisen, mutta en usko, että on siitä kyse, koska pohja oli jäänyt tahmeaksi. Paistoaikaa kannattaa pidentää, kunnes muodostunut jalka ei enää hylly nostettaessa kuorta varovasti leivinpaperista. Taikina saa olla melko juoksevaa kunhan se vain pysyy pikkuleivän muodossa. Kokeile seuraavalla kerralla siis kuivattaa kuoria hieman pidempään :)

      Poista
    2. Kiitos! Nyt toinen yritys tuotti tulosta ! :) millon kirjasi on ilmestymässä?:)

      Poista
    3. Mahtavaa kuulla, että leivokset onnistuivat! Kirja ilmestyy maaliskuun lopulla ja siihen onkin tulossa useita macaron ohjeita :)

      Poista
  13. Hei! Tein tänään macaroneja ohjeesi mukaan ja niistä tuli herkullisia. Ainoastaan minua kummastuttaa se, että sain valmiita leivoksia yhteensä kahdeksan kappaletta. Tein niistä ehkä hiukan ohjetta suurempia, mutta vain joitakin millejä. Laskitko 20 kappaleeseen molemmat puolikkaat vai valmiit leivokset?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Olen saanut ohjeella tuon 20 kpl valmiita leivoksia. Sekoitan taikinan melko löysäksi, jolloin kuoret ovat melko matalia ennen kuin ne menevät uuniin. Hyvä, että leivoksista tuli kuitenkin herkullisia! :)

      Poista
  14. Hei! Tein ohjeellasi macaronseja. Uunissa näyttivät täydellisiltä, mutta kun ne ottaa ulos ne ikään kuin painuvat kuprulle. Pidin niitä tosi kauan uunissa ja pohjat irtosivat hyvin leivinpaperista eli en oikein usko, että ne jäivät raaoiksi. Olisiko jotain vinkkiä? Kirjasi on hieno, siitä tulee varmasti kokeiltua miltei joka ohjetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, onpa jännä juttu. En ole kuullut aikaisemmin, että olisi käynyt noin. En oikein keksi muuta syytä kuin, että uunin lämpötila olisi ollut paiston aikana liian matala. Uunien lämpötila voi olla aivan jotakin muuta kuin säätö näyttää. Tässä tilanteessa kokeilisin ensimmäisenä nostaa hieman uunin lämpötilaa. Mysteeristä :) Kiitos, kiva kuulla, että kirja tulee ahkeraan käyttöön! :)

      Poista
  15. kiitos ihan mahtavasta ohjeesta! Tein elämäni ensimmäisen kerran kyseisiä leivoksia ja heti meni nappiin! Iso kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mahtavaa! Ihanaa kuulla, että leivokset onnistuivat ohjeella! :)

      Poista
  16. Kiitos ohjeesta. Pelotti ensimmäistä kertaa tehdä mutta onnistuivat hyvin ja tuli samannäköisiä kuin kuvissa. Väliin laitoin tälläkertaa Philadelphia marabou tuorejuuston. Ensikerralla keittelen itse. Valmiiden leivosten halkaisija oli 3,3 cm, korkeus 2cm ja niitä tuli 33 kpl. Hyviltä ne näytti mutta en tiedä onko tuo normaali koko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että onnistui! Suklaatuorejuusto sopii varmasti loistavasti täytteeksi, hyvä idea! :) macaron leivoksia on monen kokoisia joten se on varmaankin ihan makuasia :)

      Poista
  17. Hei ! oon useamman kerran tehnyt noita suklaa macaronseja mutta ikinä en oo saanu ton värisiä ! aina ne jää tosi vaalean ruskeeksi, miten tuon värin saa aikaan ? mitä kaakaojauhetta itse käytät näissä ? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! On muuten totta, että eri merkkisillä tummilla kaakaojauheilla tulee eri värisiä leivonnaisia. Voikun muistaisivat tarkalleen, mitä jauhetta näissä käytin. Todennäköisesti van houtenia :)

      Poista
  18. Moikka. Osaatko sanoa mikä meni vikaan, kun ensimmäisen 5 minuutin aikana macaronsit kohosi todella hyvin, mutta melkein heti sen jälkeen ne lässähti ja paloi pinnasta. Kokeilin uudelleen pienemmällä lämpötilalla (150>135) ja ne eivät enää kohonneet, mutta alkoivat palaa. Ensimmäisen pellin tuotoksista tuli myös onttoja. Mistä se voisi johtua?

    Kuitenkin kerrassaan upeita luomuksia olet saanut tehtyä! Hienoa työtä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kuulostaisi siltä, että uuni on liian kuuma. Leivosten ei kuulu saada oikeastaan ollenkaan väriä, eikä varsinkaan palaa. Liian kuuma uuni voi saada myös aikaan sen, että leivokset ovat onttoja. Uunin lämpötilaa kannattaa laskea edelleen ja mahdollisesti mitata toisella mittarilla uunin sisältä todellista lämpötilaa. Joissakin uuneissa lämpötilasäätö voi pahimmillaan olla kuuma/kylmä. Onttouteen voi auttaa myös se, että laittaa pellin alle vielä toisen uunipellin, jollon paisto on alapuolelta miedompi.

      Poista
  19. Kuinka monta munan valkuaista se 70g on, kun mulla ei vaakaa ole? Näyttää todella maukkailta��

    VastaaPoista
  20. Kiitos tästä ohjeesta! Itse olen munaton, mutta olen tehnyt macaroneja varmaan 30 kertaa, ja tästä reseptistä mieheni ja ystävät tykkäävät eniten. Ja muoto onnistuu aina.
    Kiitokset ja onnea vuoteen 2017!

    VastaaPoista

Thank you for your comment!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...